De medewerkers van de Academie Verloskunde Maastricht zijn altijd 'on the move' en vaak 'on the road'. Om toch contact te houden met de collega's die in de UNS60 zitten hebben we dit blog opgezet voor de mensen die voor iets langere tijd ergens anders zitten. Zo kunnen we serieuze en soms ook wat minder serieuze informatie blijven uitwisselen.

vrijdag 15 oktober 2010

McMaster vervolg

Vandaag alweer de laatste dag van ons bezoek in Hamilton. Gisteren verder gepraat over het verloskunde onderwijs in jaar 3 en 4. Ook daar steeds een combinatie van stage en (grotendeels) online onderwijs. Daarnaast is binnen McMaster veel aandacht voor inter-professioneel leren. Ook de Midiwfery opleiding doet eerste stappen om dit te integreren in hun onderwijs. Zo wordt bij de scenario’s (taken) van het derde jaar ook steeds gekeken naar de rol en taken die andere professionals hebben in de zorg voor een zwangere met een bepaald probleem.

Ook hebben we gesproken met de docent die het ‘social sciences’ onderwijs verzorgd in het 1e jaar. Centraal staat diversiteit en verschil. Er wordt veel aandacht besteed aan de sociale en culturele context van de cliĆ«nt, van de verloskundige en van midwifery. Er wordt gewerkt vanuit theoretische concepten om vervolgens concrete midwifery situatie verder te verkennen. Wat ons opviel is dat in dit deel van het onderwijs minder stil gestaan lijkt te worden bij psychologie. Dat komt meer aan de orde binnen het verloskunde onderwijs.

Vandaag hebben we vooral gepraat over de stagebegeleiders. De problemen bij McMaster zijn heel herkenbaar. Waar zij nu op inzetten is goed faciliteren van de stagebegeleiders en laagdrempelige scholing via afstand onderwijs. Ze hebben een specifieke website ingericht voor stagebegeleiders met daarop:
- allerlei informatie over stages en de opleiding (zo toegankelijk mogelijk geordend);
- online cursussen en trainingen voor stagebegeleiders;
- chat mogelijkheid.
Alles is nog in de start fase. De website is tot stand gekomen na een uitgebreide survey bij een groot deel van de stagebegeleiders.
Els, deze docent was minder enthousiast over haar ervaringen met Elluminate, zij gaf duidelijk de voorkeur aan Adobe.

Nu zit ik in de trein op weg naar Windsor: zie ik toch nog een klein stukje Canada. In Windsor word ik opgehaald en ga ik de grens over naar de VS.

Voordat ik dit kon posten, is het al weer de volgende ochtend. En ben ik toegelaten tot de VS na een hele ondervraging bij de grens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten